RAPORT DE ACTIVITATE - 2012 ASCOR Galaţi filiala „Sfântul Apostol Andrei”

Filiala gălăţeană a ASCOR, a realizat de curând raportul său de activitate pentru anul 2012, raport ce a fost înmânat, spre analiză şi IPS dr. Casian Crăciun, Arhiepiscop al Dunării de Jos.

Odată cu acest raport, ASCOR Galaţi va intra în vacanţa de iarnă, urând tuturor: Sărbători Fericite!

Astfel, în cele ce urmează, vă prezentăm raportul pe departamente de activitate:

 

DEPARTAMENTUL UNIVERSITARIA

 

In anul 2012, in parteneriat cu Universitatea Dunarea de Jos, ASCOR Galati a obtinut, pe langa:

 

 1. Sediul administrativ– Secretariat, pe care il detine in cadrul Centrulului Eparhial si care functioneaza dupa un program ce este afisat pe usa sediului,

 2. Capela Studenteasca din Căminul H, Campusul Al. I. Cuza, un numar de inca 2 sedii noi.

Aceste 2 sedii noi, sunt:

 1. Sediul Multimedia ASCOR, situat în cadrul Caminului Hotel IA, din cadrul Facultatii de Stiinte Economice. In cadrul acestui sediu lucreaza zilnic o echipa de studenti.

 2. Atelierul de Icoane si Centrul de Traditii, situat in cadrul Caminului LSG, din str. Basarabiei.

In cadrul acestui din urma sediu, au loc:

 • sedintele saptamanale ale Comitetului de Conducere ASCOR,

 • seri de film,

 • concursuri de cultura generala, de poezie – creatie proprie,

 • repetitiile Corului mixt ASCOR,

 • Cursuri de Pictura,

 • Cursuri de Dansuri Traditionale, etc.

Departamentul Universitaria, cel mai important si reprezentativ al asociatiei noastre, in decursul anului 2012, nu doar ca a continuat seria intalnirilor duhovnicesti, ci le-a si intensificat. Astfel, au avut loc conferinte in cadrul:

 1. Capela Studenteasca - cate 2 conferinte pe saptamana, avand invitati preoti si nu numai:

In data de 30 ianuarie – a avut loc conferinţa cu titlul "Cum scapam de singuratate?", avându-l invitat pe pr. Lucian Petroaia.

In data de 2 februarie – s-a sarbatorit Hramul Capelei Studenţeşti cu prilejul Sarbatorii Intampinarii Domnului, motiv pentru care pr. Ionel Panait de la Catedrala Arhiepiscopală a oficiat impreuna cu tinerii studenti prezenti, Rugaciunea de Seara urmată de un Acatist.

A urmat apoi un cuvant de invatatura rostit de parintele prezent, iar spre finalul intalnirii, tinerii s-au bucurat extrem de mult de prezenta Inaltpreasfintiei Sale dr. Casian Craciun, Arhiepiscopul Dunarii de Jos, care le-a vorbit despre insemnatatea acestei sarbatori. La final a avut loc o agapa.

In data de 6 martie – a avut loc conferinta cu titlul "Traditii populare si religioase de martişor", avandu-l invitat pe pr. Daniel Popa.

In data de 13 martie – a avut loc conferinta cu titlul "Principii morale in business", avandu-l invitat pe Codrut Mirica, Masterand in Strategii si Politici Manageriale.

In data de 20 martie – a avut loc conferinta cu titlul "Icoana, cale spre rugaciune", avandu-l invitat pe Valentin Palade, Pictor bisericesc.

In data de 27 martie – a avut loc conferinţa cu titlul "Credinta in Dumnezeu, mijloc de prevenire a bolii", avandu-l invitat pe Mihai Serbu, Medic rezident - Medicina de Urgenta.

In data de 22 mai – a avut loc conferinta cu titlul: „Sfintii Imparati – Imparati ai libertatii crestine”, avandu-l invitat pe pr. Calin Toderita.

In primele 2 saptamani de la inceperea noului an universitar (1-15 octombrie), ASCOR Galati s-a aflat in toate facultatile din Universitatea “Dunarea de Jos” pentru a isi promova activitatile si noua grila de programe. In urma acestei campanii, un numar foarte important de studenti s-au inscris in ASCOR si au inceput sa participle la programele organizate de noi.

In data de 9 octombrie – a avut loc conferinta cu titlul “Puterea imaginii - intre simbolistica icoanei si desacralizarea internetului” avandu-l invitat pe pr. Daniel Zlate.

In data de 11 octombrie – a avut loc conferinta cu titlul “Tanarul, intr-o lume care-l recunoaste din ce in ce mai putin pe Dumnezeu”, avandu-l invitat pe pr. Sorin Cojocaru.

In data de 13 octombrie – a avut loc conferinta cu titlul “Rolul postului in viata tanarului”, avandu-l invitat pe pr. Constantin Toma.

In data de 16 octombrie – a avut loc conferinta cu titlul “Modelele tinerilor in raport cu cele ale Bisericii”, avandu-l invitat pe pr. Daniel Popa.

In data de 18 octombrie – a avut loc conferinta cu titlul “Tanarul, intre nadejde si deznadejde”, avandu-l invitat pe pr. Ionel Panait,

In data de 23 octombrie – a avut loc conferinta cu titlul “Acceptarea ortodoxiei de catre tanarul modern”, avandu-l invitat pe pr. Florin Chiosa.

In data de 30 octombrie – a avut loc conferinta cu titlul “Bucuria de a fi tanar astazi”, avandu-l invitat pe pr. Calin Toderita.

In data de 1 noiembrie – ASCOR Galati a organizat Sfintirea Caminelor Studentesti, eveniment la care au participa un numar de 14 preoti, delegati din partea Arhiepiscopiei Dunarii de Jos. In cadrul acestui eveniment, fiecare camera din cele 10 camine studentesti, a fost sfintita cu apa sfintita iar studentii au primit iconite si carti de rugaciune.

 

In data de 22 noiembrie – a avut loc conferinta cu titlul “Nasterea Domnului, izvor de bucurie pentru tineri”, avandu-l invitat pe pr. Ionel Ostache.

In perioada 07-09 decembrie – o delegatie a ASCOR Galati a luat parte la Consfatuirea Nationala ASCOR & LTCOR ce a avut loc la Bucuresti.

Pe langa conferintele sustinute in cadrul Capelei Studentesti, aici, s-a continuat si Programul de Rugaciune, incepand cu orele 20.00:

 • In fiecare seara – Rugaciunea de Seara si Acatist,

 • In fiecare seara de miercuri – Al doilea Paraclis al Maicii Domnului,

 • In fiecare seara de marti si joi, a avut loc o agapa pentru studentii prezenti.

La toate aceste conferinte dar si la programul de rugaciune zilnic, au participat in medie 40 de studenti.

 

Cu prilejul Sarbatorii Sfantului Apostol Andrei 2012, ASCOR Galati a organizat o serie de manifestari pentru cei 40 de studenti, proveniti de la alte filiale ASCOR din tara dar si pentru membrii sai:

In data de 28 noiembrie si 30 noiembrie, a avut loc in cadrul Capelei Studentesti, programul duhovnicesc (Rugaciunea de Seara, Conferinta, Agapa) intitulat: “Sfantul Apostol Andrei – ocrotitorul studentilor” avand invitati pe pr. Ionel Panait, pr. Daniel Popa, pr. Sorin Cojocaru, pr. Calin Toderita.

In data de 29 noiembrie – a avut loc, in cadrul Centrului de Traditii ASCOR, din Caminul LSG – Un recital de Chitara.

In data de 29 noiembrie – a avut loc Procesiunea cu lumanari aprinse, intitulata: “Pelerinajul luminii – Lumina Sfantului Andrei”, eveniment la care au participat aproximativ 200 de studenti.

In data de 30 noiembrie – ASCOR Galati a organizat in cadrul Centrului Eparhial, un spectacol inedit, intitulat: “Sfantul Apostol Andrei – model de apostolat pentru studenti”. Acesta a constat in:

- oferirea de daruri copilasilor celor 10 familii care s-au format din cadrul ASCOR,

- un spectacol de colinde oferit de Corul mixt ASCOR,

- un spectacol de colinde sustinut de Corurile filialelor ASCOR,

- o sceneta de teatru sustinuta de copiii din familiile defavorizate de la Filesti,

- Spectacolul de Colinde oferit de Corul de Muzica Psaltica “Ortodoxia”, al Arhiepiscopiei Dunarii de Jos.

 

 1. Aula Magna” a Facultatii de Istorie, Filosofie si Teologie – pentru conferintele mari:

 

In data de 5 aprilie – a avut loc conferinta cu titlul "Tinerii, pelerini spre Inviere", avandu-l invitat pe IPS dr. Casian Craciun, Arhiepiscop al Dunarii de Jos.

In data de 15 martie – a avut loc conferinta cu titlul "Pocainta, calea intoarcerii spre casa", avandu-l invitat pe Arhim. Nichifor Horia, staretul manastirii „Trei Ierarhi” din Iasi.

In data de 18 noiembrie – a avut loc conferinta cu titlul: “Rugaciunea – Izvor de vindecare sufleteasca si trupeasca. Taina Sfantului Maslu”, avandu-i ca invitati pe IPS Serafim Joanta – Mitropolitul Ortodox Roman al Germaniei si al Europei de Nord si pe IPS Casian Craciun – Arhiepiscopul Dunarii de Jos.

In data de 21 noiembrie – a avut loc conferinta cu titlul “Pelerin la pelerinaje”, avandu-I invitati pe IPS Casian Craciun – Arhiepiscop al Dunarii de Jos si pe Conf. Mirel Banica – Etnograf, Cercetator in cadrul Academiei Romane.

 

DEPARTAMENTUL DE MISIUNE CRESTINA

 

Acest departament este împărţit pe cinci segmente de activitate, astfel:

 1. Actiuni organizate in cadrul Azilelor

In data de 1 martie, ASCOR a organizat un spectacol pentru batranii din Azilul Spital de pe str. Domneasca, intitulat „Noi tinerii de la ASCOR, vestim primavara-n cor”, oferind batranelor, flori si dulciuri.

In data de 8 martie – ASCOR a organizat un frumos program misionar si cultural, intitulat „Primavara vestita celor din aziluri”. Acest eveniment a debutat cu un spectacol oferit mamelor, de catre tinerii studenti iar la final, toate doamnele au primit flori, martisoare si dulciuri.

In data de 6 aprilie – ASCOR a desfăşurat o vizită în cadrul Azilului de pe str. Domnească. Aici, tinerii studenţi au purtat discuşii cu toţi cei 65 de bătrâni iar după ce au participat împreună la Slujba Sf. Liturghii oficiată în cadrul Capelei din curtea Azilului, au oferit acestora daruri, dulciuri, iconiţe şi metaniere.

In data de 10 octombrie, ASCOR a organizat o vizita in cadrul Azilului de pe str. Domneasca, oferind pachete cu dulciuri celor 100 de batrani.

In data de 21 noiembrie, ASCOR a organizat un Concert Muzica Populara, in cadrul Azilului Bloc de pe str. Domneasca, la final oferind batranilor, daruri.

In data de 17 decembrie, ASCOR a organizat, in cadrul Azilului de pe str. Domneasca, un Spectacol cu Muzica Traditionala, sustinut de Corul ASCOR, la final oferind batranilor de aici, sacose cu dulciuri si fructe.

 

b. Campanii de strangere de fonduri si de Intr-ajutorare pentru Parohia Filesti si Parohia Sf. Arh. Stefan

 

In data de 5 februarie – ASCOR a demarat un nou proiect social si filantropic ce vizează 20 de familii cu posibilitati financiare extrem de reduse din parohia Sf. Arh. Stefan, unde parintele paroh este Gabriel Pandele. Aici, tinerii din cadrul ASCOR, organizeaza programe saptamanale cu copiii celor 20 de familii, programe cultural-educationale, programe religioase, dar le si ofera regulat si pachete cu alimente si haine, in special dupa ce participa cu totii la slujba Sf. Liturghii.

In data de 11 martie – ASCOR a organizat un frumos program misionar si cultural desfasurat in parohia Filesti, intitulat „E ziua ta, mamico”. Acest eveniment a debutat cu un spectacol oferit mamelor, de catre copiii familiilor nevoiase de care se ocupa ASCOR. La final atat mamele cat si copiii au primit flori, martisoare si dulciuri.

In perioada 22 octombrie – 8 noiembrie, ASCOR a organizat o Campanie intitulata: “O toamna mai frumoasa pentru toti copiii”, care a vizat copiii celor 20 de familii sarace din Filesti. In urma acestei campanii toti acesti copii au primit sacose cu alimente, dulciuri, rechizite.

In perioada 10 – 23 decembrie, – ASCOR a organizat o Campanie intitulata “De Craciun, toti copiii sunt veseli”, care a vizat cei 40 de copii, ai celor 20 de familii din Filesti. In urma acestei campanii, toti acesti copii au primit pachete cu dulciuri si alimente traditionale de Craciun.

In data de 14 decembrie, ASCOR Galati a organizat, alaturi de Fundatia “Inima de Copil” si de liceele galatene, Spectacolul umanitar “Maini intinse spre lumina”. Banii stransi in urma acestui eveniment vor fi folositi in vederea cumpararii de alimente pentru un numar de 20 de familii sarace.

Pe toata perioada Postului Mare, studentii din cadrul ASCOR au demarat proiectul intitulat „Flamand am fost si mi-ati dat sa mananc”. Acest proiect a vizat copiii strazii din oraşul Galati, carora le-au oferit mancare calda si dulciuri.

Pe toata perioada Postului Mare, studentii din cadrul ASCOR au demarat Campania de Intr-ajutorare, intitulata: „Sunt oameni care nu se vor putea bucura de Inviere”. La final, atat cu alimentele cat si cu banii stransi, au fost ajutate un numar de 20 de familii, oferinduli-se pachete cu alimente specifice perioadei pascale.

 

c. Actiuni organizate in cadrul Penitenciarului Galati

 

In data de 4 martie – ASCOR a organizat un frumos program misionar si cultural dedicat femeilor din Penitenciarul Galati. Astfel, tinerii din cadrul ASCOR au vizitat mamele din Penitenciar, le-au cantat, au discutat cu ele si le-au oferit flori si martisoare.

In data de 10 aprilie – ASCOR a organizat un frumos program misionar si cultural dedicat tuturor detinutilor din Penitenciarul Galati. Astfel, tinerii din cadrul ASCOR au interpretat cantari specifice Postului Mare iar la final au purtat discutii cu detinutii, si le-au oferit daruri.

In data de 26 mai, ASCOR a organizat o Serata Folk in cadrul Penitenciarului Galati.

In data de 28 octombrie, un grup de studenti ASCOR au fost prezenti in cadrul Penitenciarului, pentru a ajuta la savarsirea Slujbei Sfintei Liturghii, alaturi de detinuti si de parintele capelan.

 

 1. Vizite Misionare realizate in diferite parohii

 

In data de 25 martie – ASCOR a organizat o vizita misionara in cadrul parohiei Buna Vestire, cu ocazia hramului acesteia. La invitatia parintelui paroh, Corul ASCOR a fost prezent si a cantat la strana după care a participat la agapa.

In data de 13 mai – ASCOR a organizat o vizita misionara in cadrul parohiei Pechea IV, unde au participat la Sf. Liturghie, cantand la strana iar la final au purtat discutii cu credinciosii din parohie si au participat la crestineasca agapa, impreuna.

In data de 27 mai – ASCOR a organizat o vizita misionara in cadrul parohiei Calmatui, unde au participat la Sf. Liturghie, cantand la strana, iar la final au purtat discutii cu credinciosii din parohie si au luat parte la crestineasca agapa, impreuna.

In data de 28 octombrie – ASCOR a organizat o vizita misionara in cadrul parohiei Buciumeni, unde au participat la Sf. Liturghie, cantand la strana, iar la final au purtat discutii cu credinciosii din parohie si au participat la crestineasca agapa, impreuna.

 

 1. Pelerinaje organizate

In data de 12 mai – ASCOR a organizat un pelerinaj la manastirile si la sfintii a caror moaste se afla pe teritoriul Episcopiei Tulcii. Din progam a făcut parte si vizitarea orasului Tulcea, locul unde a avut loc si o intalnire cu reprezentantii ASCOR Tulcea.

In data de 4 iunie – ASCOR, ca in fiecare an, a participat si a ajutat la buna organizare si desfasurare a Pelerinajului tinerilor de la Buciumeni.

 

DEPARTAMENTUL CULTURAL

 

In data de 18 martie, ASCOR a organizat o Serata de Chitara, in cadrul “Casa Veche Pub”.

In data de 16 aprilie, cu ocazia Sarbatorii Invierii Domnului, ASCOR Galati a organizat “Traditionala Agapa de Paste” la care au fost prezenti toti membrii, atat cei actuali cat si cei din generatiile trecute.

In data de 22 octombrie – ASCOR a organizat un “Concurs de poezie – Creatie proprie”, in cadrul Centrului de Traditie al ASCOR – Camin LSG.

In data de 12 noiembrie – ASCOR a organizat o “Petrecere Romaneasca”, cu prilejul “Lasatului de Sec” Secului, in cadrul “Student Pub”, din Campusul Universitar.

Incepand cu data de 17 decembrie, ASCOR Galati si-a inceput programul de colinde, sub sloganul “Sloboza-ne gazda-n casa”, in cadrul caruia au colindat toata institutiile din Galati: Azile, Spitale, Penitenciare, Centre de adapost pentru mama si copilul, Facultati, etc.

In data de 26 decembrie, cu ocazia Sarbatorii Nasterii Domnului, ASCOR Galati a organizat “Traditionala Agapa de Craciun” la care au fost prezenti toti membrii, atat cei actuali cat si cei din generatiile trecute.

 

Seri de FILM: (in cadrul Centrului de Traditie ASCOR din Caminul LSG)

 

– 11 martie, vizionarea filmului “Black”.

– 4 noiembrie, vizionarea filmului intitulat: “Viata Sf. Cuv. Maria Egipteanca”

– 11 noiembrie, vizionarea filmului intitulat: “Agora”,

– 25 noiembrie, vizionarea filmului intitulat: “Pilde duhovnicesti”

Pe toata perioada anului, in cadrul „Centrului de Creatie ASCOR”, studentii au avut posibilitatea, de 2 ori pe saptamana, sa invete cum se realizeaza metanierele si cruciulitele din sfoara.

In perioada 3 - 13 august, o delegatie a ASCOR Galati s-a aflat in Germania, in cadrul schimbului de experienta inter-cultural, la invitatia studentilor lutherani din Germania – Tubingen, schimb de experienta cultural ce se desfasoara de 16 ani, in partenriat cu Episcopia Protestanta Lutherana de Baden Wurttemberg.

Consiliu
de conducere
  • Președinte:
   Codruț Mirică
  • Vice Președinte:
   Mihai Jalbă
  • Vice Președinte:
   Florentina Radu
  • Secretar:
   Florentina Simona Atanasiu
  • Secretar:
   Ana Maria Șoga
  • Consilier:
   Nicolae Păun
Sedii
ascor galati
 • Birou Administrativ
  in cadrul Centrului Eparhial
 • Capela Studenților
  Campusul Univ. A.I.Cuza
  Căminul H
 • Centru Activitați Culturale
  Cămin LSG, mansarda
 • Atelier de Creatie
  Campusul Univ. A.I.Cuza
  Cămin A, demisol
 • Atelier de Pictura
  Campusul Univ. A.I.Cuza
  Cămin A, demisol

Calendar