RAPORT DE ACTIVITATE - 2019 ASCOR Galaţi filiala „Sfântul Apostol Andrei”

DEPARTAMENTUL DUHOVNICESC

a.Program de rugăciune zilnic

În cadrul Capelei Studenţeşti, programul de rugăciunea a fost intensificat, pe toată durata anului 2019, cu excepţia vacanţelor, după următorul program:

-în fiecare seară - Rugăciunea de Seară,

-în fiecare seară de marți - Acatistul Sf. Efrem cel Nou,

-în fiecare seară de miercuri - Paraclisul Maicii Domnului,

La aceste rugăciuni participă zilnic 30 - 40 de studenţi iar la evenimente, participă 50 - 60 studenţi.

În perioada oct.-dec., Capela ASCOR din caminul H, a fost închisă pentru reamenajare, motiv pentru care am deschis o nouă Capelă, amenajată provizoriu, în cadrul Caminului A, din Campusul Universitar, unde s-a desfășurat întregul program de rugăciune.

Pe tot parcursul anului, în fiecare seară de duminică, voluntarii ASCOR Galați, au participat și au cântat, în strană, Paraclisul Maicii Domnului, în Catedrala Arhiepiscopală.

b.Dialoguri de Seară pentru studenţi

În cadrul Sălii de Conferințe a Capelei Studenţeşti ASCOR, a continuat şi în anul 2019, formatul întâlnirilor duhovniceşti săptămânale. Astfel, sub denumirea de „Dialoguri de seară pentru studenţi”, s-au continuat foarte frumos, într-o atmosferă destinsă şi prietenoasă, creată atât între conferenţiari şi studenţi, cât şi între studenţi şi studenţi, întâlnirile săptămânale, avându-i ca invitați, prin rotație, pe toți părinții profesori de la Facultatea de Teologie din Galați. În cadrul acestora, tinerii, au reușit să treacă peste rezervele şi temerile lor, adresând foarte multe întrebări şi adăugând propriile păreri peste cele ale invitaţilor.

Într-un mod aparte, amintim 2 conferințe, reprezentative pentru anul 2019, care au avut un mare impact în rândul tinerilor

4 aprilie: „Unde-i satul de-altadata”, susținută de dohovnicul ASCOR Galați, pr. Daniel Popa,

29 noiembrie: „Sfântul Apostol Andrei, prietenul tinerilor”, susținută de 3 dintre cei mai apropiați părinți ai filialei noastre (pr. prof. Sorin Cojocaru, pr. George Postolachi si pr. Daniel Popa)

c.Hramuri ale Capelei ASCOR

Şi anul acesta, sărbătorirea hramurilor Capelei Studențești (Sfinţii Trei Ierarhi şi Întâmpinarea Domnului), pe care ASCOR Galaţi o administrează în Campusul Universitar „Al. I. Cuza”, din Galaţi, au început încă de dimineaţă, cu participarea unui număr mare de studenţi, la slujba de priveghere și mai apoi la Sfânta Liturghie, la biserica „Sfinții Trei Ierarhi” din Galaţi, parohie cu care desfăşurăm mai multe proiecte în comun.

Starea de rugăciune, de bucurie dar şi de emoţie  a continuat și în seara celor două zile de hram, când la ceas de seară, numeroși studenți, împreună cu credincioși din parohia sus amintită, s-au unit în

rugăciune, în cadrul Capelei ASCOR Galați, cântând Acatistul Mântuitorului şi al Sfinţilor Trei Ierarhi.

Slujba de seară, oficiată pentru cele două hramuri, a fost oficiată, în ambele cazuri, de un sobor de preoți, care, prin cuvântul rostit la final, au adus tinerilor prezenţi, multă alinare, binecuvântare și ajutor sufletesc.

Darurile sufletești au fost urmate și de daruri trupești, prin oferirea de iconițe iar la final, prin participarea tuturor, la o agapă frăţească, oferită de ASCOR Galaţi.

DEPARTAMENTUL CULTURAL

a.Ateliere studențești

În cadrul Capelei Studenţeşti, a continuat şi în acest an, derularea proiectului intitulat: Ateliere de Creaţie, ce au constat din organizarea de cursuri destinate tuturor studenţilor interesaţi în realizarea de metaniere şi cruciuliţe din şfoară, lucrate manual, dar şi din confecționarea de felicitări ce au fost apoi împărţite copiilor sau bătrânilor din azil, mai cu seamă bunicilor în data de 8 martie, cu prilejul acţiunii organizate, intitulate”E ziua ta, Bunico”, unde un număr de 100 de doamne din azilele gălăţene au primit flori, mărţişoare şi felicitări lucrate manual.

Începând cu data de 1 oct. 2019, ASCOR Galați a amenajat și deschis pentru toți voluntarii interesați, încă 2 sedii noi, aflate în incinta Căminului A, din Campusul Universitar, unde se organizează, în fiecare seara de luni, Ateliere de Creație Românească.

Aici, un număr de trei noi proiecte, coordonate de Nicolae Păun și Georges Vârgolici, s-au dovedit a fi de un mare succes în rândul studenților:

1.Colorează-ți viata,

2.Colorând un vas, ajuți un nevoiaș,

3.Pictăm, ca să bucurăm.

Acestea au constat din pictarea de linguri de lemn, străchini, vaze și ulcele din lut, care mai apoi au fost vândute iar banii strânși au fost oferiți unor studenți, membri ASCOR, din mediul rural, cu posibilități materiale reduse.

b.Colinde

Vin colindătorii, cum veneau odată...Sub acest slogan frumos, luna decembrie, a reunit din nou membri noștri, pentru tradiționalele Repetiții la Colinde, care mai apoi, sub coordonarea celor 3 dirijori (Teodora Cotta, Cristi Agache, Antonie Crisu) au dus vestea Nașterii Domnului, atât în casele lor, cât mai ales, bolnavilor și copiilor din spitalele gălățene, dar și în celelalte instituții cu care colaborează.

c.Marşul pentru Viaţă

Ca în fiecare an, la data de 23 martie 2019, ASCOR Galaţi, împreună cu filialele gălăţene ale Asociaţiilor: ProVita, Ortodoxia Tinerilor, APOR Galaţi şi Brăila, Asociaţia Medicilor Creştin Ortodocşi Români, Familie şi Dăruire, a organizat şi participat la „Marşul pentru Viaţă”, care s-a bucurat de un mare succes şi de prezenţă numeroasă.

d.Agape tradiţionale la ASCOR Galaţi

Conform tradiţiei transmise încă de la înființarea filialei, şi în acest an, membrii și simpatizanții ASCOR Galați, s-au strâns împreună, la mai multe agape tradiționale românești, de peste an (înainte de începutul Postului Învierii Domnului şi a celui al Naşterii Domnului, 1 Mai, Sf. Ap. Andrei – protectorul filialei), astfel:

-8 martie - Vino cu noi, pentru un Lăsat de Sec vioi !

-1 mai - ASCOR@picnic

-12 noiembrie- Lăsat de Sec

-30 noiembrie- #SărbătoareaNoastră

La toate aceste reuniuni, ASCOR Galați a oferit tuturor voluntarilor, masa caldă și cadouri.

e.Ziua Eroilor sărbătorită de ASCOR Galaţi

Conform tradiţiei, şi în acest an, membrii ASCOR Galaţi au luat parte, în costume populare, la toate manifestările dedicate eroilor neamului nostru românesc, în ziua prăznuirii Înălţării Domnului, din 5 iunie, alături de Înaltpreasfinţitul nostru Părinte, dr. Casian Crăciun, Arhiepiscop al Dunării de Jos.

DEPARTAMENTUL MISIONAR

-în perioada 12-14 aprilie, ASCOR Galaţi, a organizat un weekend duhovnicesc la

mănăstirea Caraiman,

-în data de 13 mai, ASCOR Galaţi a organizat, cu binecuvântarea și cu participarea

Înaltpreasfinţiei Sale, dr. Casian Crăciun, Arhiepiscop al Dunării de Jos, Adunarea Generală, la care au luat parte 74 de membri (cărora li s-a oferit statutul de membru activ și dreptul de a vota), în cadrul căreia au fost discutate și aprobate mai multe hotărâri privind buna desfășurare a activităților filialei,

-în data de 17 Iunie, ASCOR Galaţi a participat la organizarea Pelerinajului Anual al

celor 1.000 de tineri de la mănăstirea Buciumeni,

-în perioada 12-14 iulie, ASCOR Galaţi a participat, având binecuvântarea Înaltpreasfinţiei

Sale, dr. Casian Crăciun, Arhiepiscop al Dunării de Jos, la Consfătuirea Națională ASCOR, organizată la București. În cadrul acesteia au fost discutate și aprobate mai multe hotărâri privind buna desfășurare a activităților ASCOR la nivel național,

-în perioada 29 iulie-7 august 2019, ASCOR Galaţi a organizat, cu binecuvântarea

Înaltpreasfinţiei Sale, dr. Casian Crăciun, Arhiepiscop al Dunării de Jos, cel de-al 24 lea schimb de experienţă inter-cultural şi inter-religios, organizat în parteneriat cu studenții protestant-lutherani de la Tubingen, Germania, având tema: „Implicarea tinerilor în păstrarea nealterată a valorilor de la sat”,

-în perioada 09-18 august, ASCOR Galaţi, a participat, în cadrul mănăstirii Oașa, la

Tabăra Națională „Părintele Teofil Părăian”,

-în luna august, ASCOR Galați, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţiei Sale, dr. Casian

Crăciun, Arhiepiscop al Dunării de Jos, a vizitat Catedrala Patriarhală din București și Palatul Patriarhal,

Crăciun, Arhiepiscop al Dunării de Jos, a organizat mai multe vizite misionare în parohii. Aici studenții au cântat la strană, au purtat discuții cu tinerii din parohii și au luat agapa împreună, după cum urmează:

-Brătulești și Movila Miresei - mediul rural

-Sf. Mina, Sf. Cuv. Parascheva, Sf. Trei Ierarhi - mediul urban Galați

-Catedrala Nașterea Domnului, mrea. Lacu Sărat, parohia Sf. Nicolae -mediul urban, Brăila.

-în perioada 5-8 septembie, ASCOR Galaţi a participat la ITO (Întrunirea Tinerilor

Ortodocşi din toată lumea), desfăşurată la Craiova,

-în seara zilei de 14 noiembrie, ASCOR Galaţi a organizat tradiţionala Sfinţire a

Căminelor Studenţeşti. Acest eveniment a fost organizat cu binecuvântarea, implicarea şi participarea Înaltpreasfinţiei Sale, dr. Casian Crăciun, Arhiepiscop al Dunării de Jos, dar şi cu acordul și ajutorul Rectoratului Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi,

-în perioada 13-15 decembrie, ASCOR Galaţi a organizat un pelerinaj la

mănăstirea Tudor Vladimirescu, din eparhia noastră,

-în perioada 30 decembrie 2019-1 ianuarie 2020, ASCOR Galaţi a organizat un

pelerinaj la mănăstirea Buciumeni, din eparhia noastră.

Manifestări organizate cu prilejul Sărbătorilor de Sfintele Paşti

Cu ocazia Sărbătorilor Sfintelor Paşti, și în acest an, ASCOR Galaţi, prin voluntarii noștri, a contribuit la întreg programul religios, cultural şi filantropic organizat de Arhiepiscopia Dunării de Jos, prin participarea în costume populare, la Pelerinajul de Florii, în noaptea de Înviere şi la Slujba celei de a doua Învieri; Astfel, voluntarii au fost implicați în:

- pregătirea Pascăi şi împărţirea acesteia credincioşilor în noaptea de Înviere,

- ajutorul oferit în cadrul Cantinei Arhiepiscopiei,

- pregătirea şi aducerea la Catedrala Arhiepiscopală a celor 12 copii orfani ce au participat la rânduiala spălării picioarelor, de către Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos,

- vânzarea de colportaj.

Manifestări organizate cu prilejul Sărbătorii Sfântului Apostol Andrei

Cu ocazia Sărbătorii Sfântului Apostol Andrei din acest an, ASCOR Galaţi a mobilizat un număr de 100 de voluntari, împreună cu care a ajutat la buna desfășurare a programului religios, cultural şi filantropic organizat de Arhiepiscopia Dunării de Jos. Aceștia au participat, în costume populare, la:

- împărtirea de ceai tuturor pelerinilor veniţi pentru a se închina la sfintele moaşte,

- ajutorul oferit în cadrul Cantinei Arhiepiscopiei, în organizarea meselor pentru toţi pelerinii,

- 12 studenţi, membrii ASCOR, au participat la toate manifestările religioase din această perioadă, purtând costume populare româneşti,

- vânzare de colportaj.

Pe lângă acestea, ASCOR Galaţi a organizat un amplu program propriu de manifestări, prilejuite de acest mare eveniment, astfel:

28 noiembrie

Primirea moaştelor Sfântului Ierarh Grigorie Dascălul, eveniment la care au participat toţi membri ASCOR Galaţi, în costume populare, asistând pe tot parcursul procesiunii de aducerea a Sfintelor Sale Moaşte,

28 şi 30 noiembrie

"Sfântul Apostol Andrei-prietenul studenţilor" - Program duhovnicesc-religios,

loc de desfăşurare: Sediul ASCOR din cadrul Căminului LSG, Campusul “Al. I. Cuza”- Galaţi,

29 noiembrie

"Pelerinajul luminii – Lumina Sfântului Andrei" - Procesiune cu lumânări aprinse şi cântări

religioase, închinată Sfântului Apostol Andrei, loc de desfăşurare: traseul Catedrala Arhiepiscopală

Biserica „Sf.Andrei” a Seminarului teologic din Galaţi,

30 noiembrie

"Joc şi cântec românesc" - Spectacol cultural

loc de desfăşurare: Centrul de Cultură al ASCOR Galaţi, Cămin LSG,

1 decembrie

Participarea tuturor membrilor ASCOR Galaţi la manifestările dedicate Zilei Naţionale a României, alături de Înaltpreasfinţitul Părintele nostru, dr. Casian Crăciun, Arhiepiscop al Dunării de Jos.

DEPARTAMENTUL PROMOVARE ONLINE

Şi în acest an, atât la începutul anului universitar cât şi pe întreaga perioadă a acestuia, ASCOR Galaţi a continuat aceeași promovare intensă a tuturor activităţilor sale, în mediul online, pe pagina oficială de Facebook și whatsapp cât şi pe siteul de prezentare, acestea toate fiind vizitate de 3.000 de tineri zilnic.

În fiecare zi, două persoane sunt dedicate pentru a posta ştiri şi activităţi pe care le organizează ASCOR Galaţi, poze, sfaturi duhovniceşti, dar şi alte informaţii utile pentru tineri.

DEPARTAMENTUL RECREATIV

-în fiecare seară de joi, ASCOR Galaţi a organizat, în cadrul Centrului de Cultură al

ASCOR, situat în cadrul Căminului LSG, un nou proiect pentru studenţi, intitulat: „Gândești și sclipești”, care s-a bucurat de un mare succes. Acesta a constat în jocuri de inteligenţă, cunoaştere, personalitate, iscusinţă, etc., având premii de la Decathlon.

-în fiecare seară de duminică, ASCOR Galaţi a organizat, pentru membrii săi, Meciuri de

Volei, în cadrul Sălii Facultății de Educație Fizică și Sport “Puskin”,

-în data de 20.05 a avut loc semi finala Campionatului de Volei, iar în data de 27.05 s-a

disputat Marea Finală și câștigarea cupei și premiului cel mare.

-în data de 28 februarie, sub sloganul “Un balon ca mărțișor, dau băieții din ASCOR,

fiecare fată care locuiește în Campusul Universitar, a primit un balon, un mărțișor și bomboane, din partea băieților din ASCOR Galaţi.

-în data de 5 Martie, ASCOR Galaţi a organizat pentru prima data concursul “Treasure

Hunt” cu premii. Acesta a avut loc în Grădina Publică a orașului și a adunat foarte muți participanți.

Alegerea Noului Consiliu de Conducere al ASCOR Galaţi

În data de 1 octombrie a.c., cu binecuvântarea Înaltpreafinţitului nostru Părinte, dr. Casian Crăciun, Arhiepiscopul Dunării de Jos, conform regulilor statutare, a fost votat şi desemnat Noul Consiliu de Conducere al ASCOR Galaţi, pentru următorii 2 ani.

Consiliu
de conducere