Proiecte finalizate 2012

SCHIMBUL ANUAL DE EXPERIENTA INTER – CULTURAL ASCOR ROMANIA – GERMANIA 2012

In perioada 03 - 12 august, asociaţia noastră a efectuat, având binecuvântarea Înaltpreasfinţiei Sale, dr. Casian Craciun, Arhiepiscopul Dunarii de Jos, vizita în Germania, la studenţii din Biserica Protestantă Lutherană de Baden Wurttemberg,  Tubingen.

Anul 2012 a fost anul în care au fost sărbătoriţi 16 ani de când desfăşurăm acest schimb de experienţă.

Astfel, delegaţia din acest an a cuprins un număr de 10 studenţi, 2 coordonatori, respectiv Codruţ Mirică, preşedinte ASCOR şi pr. Călin Toderiţă, profesor spiritual în cadrul Seminarului Teologic din Galaţi.

Programul din acest an, organizat de partea germană, a fost unul extrem de complex, fiind susţinute un număr de 13 seminarii, fiind vizitate un număr de 9 oraşe, încărcate de istorie, de tradiţie şi de cultură protestantă lutherană (Stuttgart, Wittemberg, Tubingen, Wartburg, Leipzig, Sigmaringen, Aichtal, Neuenhaus, Eisenach).

{jcomments off}Atât grupa de studenţi români cât şi cea de studenţi germani au purtat un dialog extrem de frumos, de prietenesc, bazat pe o multitudine de întrebări, pentru a înţele mai bine ţara din care venim, mentalitatea, cultura dar si Biserica noastră.

Am putut cunoaşte locuri extrem de frumoase, de importante pentru lucrarea lor misionară, socială şi de slujire. Am întâlnit oameni deosebiţi, în frunte cu Episcopul de Baden Wurttemberg, Frank O. July, care ne-a primit cu foarte multă căldură şi care, totodată, şi-a manifestat dorinţa de a merge mai departe cu acest schimb de experienţă, rugându-ne să ne bazăm pe sprijinul şi suportul său.

Am revenit acasă, plini de experienţe frumoase, amintiri plăcute, dornici să punem în practică cele văzute, mai ales cele în plan social.

 

IMPRESII ALE STUDENTILOR ROMANI IN URMA ACESTEI VIZITE

1. "Vreau sa multumesc din suflet, Inaltpreasfintiei sale, dr. Casian Craciun pentru binecuvantarea acordata pentru ca si eu sa ma numar printre membrii acestei delegatii, apoi celui care m-a selectat, anume Codrut Mirica, dar si tuturor celor care au facut posibil acest lucru.

Pentru mine a fost pentru prima data cand am participat la un asemenea schimb si totul mi-a parut extrem de impresionant si interesant.
Aprciez mult efortul depus de ambele parti si felicit pentru cat de bine a putut sa iasa totul.

Foarte interesant a fost sa vad cat de mult pune accentual Biserica Protestanta din Germania, pe tineri. Ii cauta, se ocupa de ei, ii implica in foarte multe programe, apropiindu-i astfel de Biserica.

Acest schimb m-a ajutat sa vad si sa inteleg traditiile poporului german, felul lor de a gandi, de a se organiza si de a pune problema fata de cei de langa ei.

Cele mai memorabile locuri vizitate in Germania, pentru mine, au fost: orasul Singmaringen, Unitatea Militara unde am aflat foarte multe despre  omul care a opus rezisteta si a incercat sa il omoare pe Adolf Hitler si Centrul Social Bruderhaus Diakonie din Reutlingen.

M-a impresionat simplitatea si sinceritatea oamenilor, indiferent de pozitie sociala si implicarea si interesul lor fata de noi." (Claudia Toma)

 

2. "Sunt constient de faptul ca acest schimb de experienta a fost initiat de catre Arhiepiscopul Dunarii de Jos, dr. Casian Craciun, datorita deschiderii sale deosebit de mare fata de tineri, si continuat de tineri mereu inimosi, seriosi si dedicati din ASCOR.

Este o onoare pentru mine sa ma fi numarat si eu intre verigile multor ani de parteneriat.

Am vazut acesta ca pe un dialog tineresc si prietenesc, inter-religios si inter-cultural.

Personal, am fost foarte impresionat
- de misunea pe care Biserica Lutherana de aici, o face, in toate planurile, mai cu seama in sectorul social.
- de comunicarea frumoasa pe care pastorii o au cu credinciosii, de interactiunea  dintre ei si de programele frumoase.
- de felul cum este privita Biserica pe teritoriul Germaniei de catre tineri si cum o abordeaza acestia  (foarte bine).
- de un nou mod de gandire la partea de discipline in scoli.
- de organizarea si punctualitatea acestui schimb ,atat partea romana cat si partea germane." (Valentin Pralea)

 

3. In acest schimb de experienta am invatat foarte multe lucruri, pe langa faptul ca ceea ce am invatat teoretic la facultate despre Biserica Lutherana, acum am avut sansa de a vedea totul la modul practic, am acumulat cunostiinte despre cultura, modul de a trai si felul de a fi al persoanelor din Germania; dar si faptul ca in timpul pe care l-am petrecut mi-am descoperit punctele tari si punctele slabe.

Cel mai mult am fost impresionata de Centrul Social Bruderhaus Diakonie din Rutlingen, deoarece am putut vedea modul in care persoane defavorizate din mai multe categorii sociale au format un intreg si au incercat sa fie ca o familie, sa fie in comuniune, sa treaca impreuna peste neputintele pe care le aveau. M-am bucurat foarte mult ca am vazut un astfel de ,,orasel’’ si am fost adanc impresionata de asistenta sociala realizata acolo si de activitatile pe care le organizau, aceasta fiindu-mi de ajutor in viata personala, deoarece studiez sa devin asistent social.

Apreciez foarte mult munca organizatorilor, ii felicit si sper ca acest schimb sa se realizaze in continuare. (Cucu Geanina)

 

4. "În primul rand ma bucur pentru faptul ca am putut cunoaste niste oameni extraordinari, desi nu avem aceeasi credinta. Am simtit ca ne uneste iubirea noastra a tuturor fata de Creatorul nostru, Iisus Hristos.

Mi-a mai placut foarte mult turul facut in cele doua turnuri ale Catedralelor din Tubingen si din Stuttgart. Vazand orasele de sus, m-am dus cu gandul la faptul ca poate cam asa ne vede si  Dumnezeu pe noi, tot atat de mici.

Mi-a placut interiorul Catedralei din Stuttgart, arhitectura cea veche in combinatie cu cea moderna, cele doua altare si cele doua amvoane.
Dar intr-un mod inedit mi-a placut slujba tinuta de pastorul Stephanie Krause alaturi de viitorul pastor Johannes Wahl. Desi a fost pentru prima data cand am participat la o slujba a lor, desi a fost totul nou si surprinzator, mi-a placut.

In concluzie acest schimb de experienta a fost foarte folositor pentru mine, prin cunoasterea directa pe care am avut-o, fata de traditia, credinta, cultura si oamenii germane." (Flutur Iuliana)

 

5. "Incep prin a multumi organizatorilor, Inaltpreasfintiei Sale, Arhiepiscopul nostru pentru binecuvantare, gandul cel bun, rugaciunea si girul dat noua pentru a participa la schimbul de experienta din acest an. Multumesc si presedintelui ASCOR, Codrut Mirica pentru ca m-a selectat sa fac parte din grupa romana dar si tuturor celor care au trudit pentru ca acest lucru sa fie realizat.Am revenit acasa, impresionat fiind de slujbele protestante lutherane, la care am participat.

Ultima dintre ele, cea cu euharistie, in cadrul careia s-a impartasit toata comunitatea, mi-a placut intr-un mod deosebit. I-am putut vedea pe toti din biserica, inainte de euharistie, cum si-au urat unul altuia “pacea fie cu tine”, cum s-au sarutat, semn de comuniune deosebita.Pot spune ca in cadrul acestei experiente am vazut ca sunt lucruri si care ne unesc, chiar daca suntem diferiti ca si credinta si cultura. Un alt lucru care m-a impresionat a fost dechiderea clerului spre dialogul cu tinerii si partea sociala a Bisericii lor, extrem de bine pusa la punct si de avansata. Acest lucru s-a putut vedea din multitudinea de proiecte complexe si programele de voluntariat." (Robert Marin)

Consiliu
de conducere
  • Președinte:
   Codruț Mirică
  • Vice Președinte:
   Mihai Jalbă
  • Vice Președinte:
   Florentina Radu
  • Secretar:
   Florentina Simona Atanasiu
  • Secretar:
   Ana Maria Șoga
  • Consilier:
   Nicolae Păun
Sedii
ascor galati
 • Birou Administrativ
  in cadrul Centrului Eparhial
 • Capela Studenților
  Campusul Univ. A.I.Cuza
  Căminul H
 • Centru Activitați Culturale
  Cămin LSG, mansarda
 • Atelier de Creatie
  Campusul Univ. A.I.Cuza
  Cămin A, demisol
 • Atelier de Pictura
  Campusul Univ. A.I.Cuza
  Cămin A, demisol

Calendar