Proiecte finalizate 2013
Trecerea dintre ani sarbatorita de ASCOR, la manastirea Putna
A devenit deja o frumoasa traditie ca la cumpana dintre ani, tinerii ascoreni din toata tara, sa se intalneasca intr-o mare familie, in rugaciune, glas de colind, sfaturi duhovnicesti etc, in cadrul manastirii Putna.
Acesta este unul din locurile in care sufletele noastre se bucura de toate acestea si un loc in care revenim cu drag, an de an.
Anul acesta, pentru ca din partea noastra s-au aratat incantati sa participle, un numar mai mare de tineri ascoreni, ne-am organizat si am pornit in glas de colind catre Bucovina dis de dimineata.
Pentru multi dintre noi, era prima experienta duhovniceasca, pentru unii curiozitate iar pentru altii o noua vizita pe plaiurile Stefaniene.
Ca si in alti ani intalnirea cu tinerii ascoreni din alte zone ale tarii a reprezentat un motiv de bucurie si prilej de a lega noi prietenii. Alaturi de acestia am vizitat “chilia Sfantului Cuvios Daniil Sihastru”, unde am fost insotiti de parintele Iustin, care ne-a prezentat pe scurt istoricul locului si ne-a indicat locul unde Sfantul Stefan cel Mare si Sfant, se spovedea la Cuviosul Daniil Sihastru, in chilia sa, sapata in piatra.
De asemenea, tot parintele Iustin, ne-a insotit si catre Biserica “Dragos Voda” care se afla in vecinatatea manastirii si care este cea mai veche biserica de lemn din Europa, fiind inclusa in categoria monumentelor istorice si in patrimoniul UNESCO.
Am pornit apoi de-a lungul raului “Putna” catre manastirea “Sihastria Putnei” unde am aflat vietuitorii in Sfanta Liturghie.
Anul nou ne-a prins pe toti in “omiliile Sfantului Vasile Cel Mare”, cand parintele staret Melchisedec Velnic s-a rugat pentru: sanatatea, sporul si ajutorul tuturor si ne-a binecuvantat pentru noul an.
Am vizitat apoi muzeul din cadrul complexului manastiresc unde ne-au fost explicate cateva dintre cele mai importante batalii pe care le-a purtat Maria Sa, Stefan. In cadrul muzeului se afla pe langa obiecte bisericesti, vesminte, o copie a sabiei lui Stefan cel Mare dar si o bucata din lemnul paltinului care se afla in locul actualului altar al manastirii; in care s-a infipt sageata trasa de pe deal de Stefan.
Dupa participarea la Sfanta liturghie de anul nou, spre dupa-amiaza, ne-am adunat cu totii in curtea manastirii pentru a vesti “nasterea Mantuitoului nostru Iisus Hristos”, intr-un frumos program de colinde.
Parintele staret Melchisedec ne-a tinut un scurt cuvant de suflet, in sala de conferinte Stefan cel Mare, in care ne-a indemnat sa ne purtam cu demnitate si sa intelegem cu adevarat sensul smereniei, sa cautam modele de sfinti pentru vietile noastre.
A urmat o intalnire duhovniceasca in capela manastirii unde fiecare dintre noi a avut ocazia sa se bucure de sfaturile de suflet, sa intrebe si sa se lamureasca in legatura cu problemele personale legate de viata duhovniceasca.
Intregul program a fost incununat astfel cu success si bucurie. Aceasta am dedus din cuvatul catorva dintre tinerii studenti pelerine de la ASCOR Galati, carora le-am oferit posibilitatea sa isi exprime parerea despre tot ceea ce au descoperit in acest frumos pelerinaj:
   LAURA CARABARAU – incep prin a spune si a descrie bucuria, linistea, emotiile pe care le ofera Putna; de spus sunt multe, insa as vrea sa mentionez doar atat: “ Am fost atat de aproape de Dumenezeu incat simteam cum ma inalt spre ceata ingerilor ” Suntem pelerini in aceasta viata, deoarece cautam mantuirea.
   DANIELA DUBAC – in cateva fraze as putea spune ca emotiile traite in acest pelerinaj m-au facut sa ma simt ca un copil. Datorita colindelor, am simtit sarbatoarea mai profund. Rugaciunile, icoanele, colindele, manastirea….cuvintele parintilor, sunt repere care ma vor insoti pe tot parcursul vietii.
   CRISTINA MATEI – Manastirea Putna este pentru mine, locul unde imi incarc “bateriile’’ sufeltului. Bucuria de a fi impreuna cu ceilalti membri ASCOR din tara, ne aduce in fiecare an la Manastirea Putna; spoi fiecare se indreapta spre casa, cu frumoase amintiri slavind pe Dumnezeu.
   ANGELA NECHIFOR – desi drumul a fost unul obositor, sufletul meu s-a bucurat, de intalnirea cu cei tineri, cu calugarii si cu Dumnezeu in Biserica. Ma intorc acasa cu un sentiment placut, fiindca am avut ocazia de a intalni parinti cu raspunsuri pentru intrebarile noastre si cu dragoste pentru noi. Astept anul nou viitor cu nerabdare!
   CRISTINA BARDAS – a fost un pelerinaj foarte frumos deoarece am cunoscut foarte bine ce inseamna sa reprezinti cu adevarat ASCOR-ul. Acest pelerinaj l-am asteptat de foarte mult timp pentru ca doream sa petrecem cat mai mult timp cu prietenii mei pentru a-i cunoaste mai bine in afara sedintelor de organizare ASCOR. Cele cateva zile petrecute la manastire au fost desprinse parca dintr-o fila de poveste si m-au facut sa imi doresc iarasi sip e viitor, astfel de pelerinaje.
   IONICA MANOLACHE – am fost pentru prima data intr-un pelerinaj cu ASCOR. Totul a fost minunat, nu ma asteptam la o astfel de organizare, am cunoscut persoane care m-au impresionat deoarece isi expimau pareri si probleme la care nu ma asteptam. Plaiurile Putnei isi pastreaza stralucirea alaturi de Stefan cel Mare. Am remarcat seara duhovniceasca si faptul ca parintii sunt dispusi sa ne ofere sfaturi prin care sa iesim la “liman’’ sufleteste, gasind astfel raspunsuri la multele noastre intrebari. Daca se mai organizeaza astfel de pelerinaje particip cu placere.
   PETRU DIMITRIU – a fost grozav, am primit raspunsuri la intrebarile pe care le aveam si care ma framantau, mi-am facut prieteni noi.
Aducem sincere multimiri filialei ASCOR Suceava pentru darul de a ne fi gazda in acest frumos pelerinaj, pentru efortul organizatoric, dar si pentru bucuria cu care am fost intampinati.

de conducere
- Președinte:
Codruț Mirică - Vice Președinte:
Mihai Jalbă - Vice Președinte:
Florentina Radu - Secretar:
Florentina Simona Atanasiu
- Secretar:
Ana Maria Șoga
- Consilier:
Nicolae Păun

ascor galati
- Birou Administrativ
in cadrul Centrului Eparhial - Capela Studenților
Campusul Univ. A.I.Cuza
Căminul H - Centru Activitați Culturale
Cămin LSG, mansarda - Atelier de Creatie
Campusul Univ. A.I.Cuza
Cămin A, demisol - Atelier de Pictura
Campusul Univ. A.I.Cuza
Cămin A, demisol
Calendar
|
|