Proiecte finalizate 2015
19 ani de parteneriat solid dintre ASCOR Galaţi şi studenţii de la Tubingen - Germania (articol)
Sub genericul „Rolul tinerilor în misiunea parohiei, după învăţătura Sf. Ioan Gură de Aur“, s-a desfăşurat şi în acest an, la Galaţi, cel de-al 19 lea schimb de experienţă inter-cultural şi inter-teologic, pe care filiala gălăţeană a ASCOR Galaţi, cu binecuvântarea şi purtarea de grijă a Înaltpreasfinţiei Sale dr. Casian Crăciun, Arhispiscop al Dunării de Jos, îl desfăşoară cu Biserica Evanghelică de Baden Wurttemberg, Tubingen - Germania, mai exact, cu studenţi teologi de aici, studenţi ce urmează a deveni profesori sau pastori.
Delegaţia germană din acest an a fost formată din 12 studenţi şi 2 coordonatori, reprezentanţi ai Bisericii Evanghelice de Baden Wurttemberg şi anume dna. Senta Zurn - Prelat şi Pastor, Responsabilă cu Relaţiile Externe, (ţările ortodoxe din SE Europei), totodată fiind şi continuatoarea misiunii dlui. Manfred Wagner şi dra. Annegret Kunstel, Pastor, Director Spiritual al Căminului Universitar Teologic din Tubingen, Germania.
Grupul a sosit în România în după amiaza zilei de 2 august, fiind aşteptaţi în Aeroportul Otopeni, de către studenţi membrii ASCOR Galaţi, cu prăjituri gătite de către ei şi s-a încheiat în dimineaţa zilei de 12 august.
Sosiţi în Galaţi, tinerii germani au petrecut 5 zile în eparhia noastră, în care au cunoscut “autenticul frumos al ortodoxiei, trăit la modul cel mai concret şi natual, la el acasă”, după cum aceştia au mărturisit.
În aceste zile, membrii delegaţiei, însoţiţi fiind permanent de membrii ASCOR Galaţi, au participat la sfintele slujbe din biserica noastră, au vizitat mai multe parohii din eparhia noastră, ce se evidenţiază la nivelul activităţilor cu tineretul, proiectelor sociale sau păstrării tradiţiilor autentice ale zonei.
Tot în cadrul primei părţi a programului, în eparhia noastră, au putut vizita câteva dintre mănăstirile eparhiei noastre, dintre care amintim pe cea de la Lacu Sărat, având ca patron spiritual pe Sf. Spiridon, pe care membrii delegaţiei germane au numit-o a fi o „oază de linişte într-o lume neliniştită”, precum şi a Muzeului Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos, pe care l-au considerat a fi „Certificatul de Naştere şi Buletinul de Identitate a Identităţii Creştine de la Dunărea de Jos”.
Cel mai impresionant moment pentru studenţii germani l-a reprezentat participarea la slujba Sfintei Liturghii, la sărbătoarea Schimbării la Faţă a Mântuitorului nostru Iisus Hristos, în cadrul parohiei din Galaţi ce şi-a sărbătorit hramul, prilej cu care „am putut vedea la biserică o mare de popor evlavios, care trăieşte cu o intensitate maximă atât Jertfa Mântuitorului, prin Sfintele Sale Taine cât şi Învierea Sa, mulţime de oameni, cum nu ne este dat să vedem în biserica noastră.
La finalul Sfintei Liturghii au avut bucuria de a-l cunoaşte şi a discuta, preţ de câteva ceasuri, cu chiriarhul nostru, al Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop dr. Casian Crăciun, de ale cărui cuvinte, atât duhovniceşti şi teologice, cât şi de cultură, civilizaţie şi istorie, au rămas profund impresionaţi, apreciind totodată, foarte mult, deschiderea şi bucuria pe care Înaltpreafinţia Sa o manifestă faţă de tineri, încurajându-i şi sprijinindu-i mereu, numindu-l „Arhiepiscopul ce va rămâne veşnic tânăr”.
Cea de-a doua parte a programului a cuprins vizitarea mănăstirilor din Nordul Moldovei: Suceviţa, Moldoviţa, Humor, Voroneţ, Putna, prilej cu care au putut admira atât bisericile acestora, unice în felul lor, picturile deosebite şi icoanele foarte vechi, dar şi deosebita evlavie a multor pelerini care nu mai conteneau să sosească.
Ultima parte a programului s-a desfăşurat în Bucureşti, aici vizitând Catedrala Patriarhală, unde au avut parte de un ghidaj, atât a Catedralei cât şi a Palatului Patriarhal, continuând cu vizitarea şantierului Catedralei Mântuirii Neamului, a Comunităţii Lutherane din Bucureşti şi a unora dintre cele mai importante obiective culturale din oraş.
Schimbul de anul acesta s-a dovedit a fi unul matur, serios şi profund, tinerii teologi manifestând un deosebit de mare interes faţă de teologia ortodoxă, de slujbele din biserica noastră, dar şi de modul în care tinerii se manifestă şi trăiesc în Biserica Ortodoxă Română.
Acest interes s-a putut observa din nenumăratele întrebări, foarte bine fondate, pe care tinerii germani le-au adresat, atât în cadrul seminariilor cât şi în discuţiile particulare avute cu studenţii ASCOR şi cu tinerii din parohiile vizitate.
Studenţii germani se evidenţiază mereu plăcut printr-un foarte mare respect pe care îl au faţă de biserica noastră, faţă de slujbele noastre şi faţă de noi toţi, în acest an arătând, faţă de anii precedenţi, şi o mai mare deschidere spre dialog.
Pentru reuşita acestui schimb de experienţă, pentru bucuria pe care am trăit-o cu toţii în această perioadă, dorim, într-un mod cu totul deosebit, să mulţumim Înaltpreasfinşiei Sale dr. Casian Crăciun, Arhiepiscopul Dunării de Jos, pentru toată binecuvântarea acordată, pentru tot sprijinul, suportul şi permanenta purtarea de grijă.

de conducere
- Președinte:
Codruț Mirică - Vice Președinte:
Mihai Jalbă - Vice Președinte:
Florentina Radu - Secretar:
Florentina Simona Atanasiu
- Secretar:
Ana Maria Șoga
- Consilier:
Nicolae Păun

ascor galati
- Birou Administrativ
in cadrul Centrului Eparhial - Capela Studenților
Campusul Univ. A.I.Cuza
Căminul H - Centru Activitați Culturale
Cămin LSG, mansarda - Atelier de Creatie
Campusul Univ. A.I.Cuza
Cămin A, demisol - Atelier de Pictura
Campusul Univ. A.I.Cuza
Cămin A, demisol
Calendar
|
|