Proiecte finalizate 2015

Jurnal de Călătorie. Întrunirea Internaţională a Tinerilor Ortodocşi de la Cluj-Napoca. (articol)

Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului nostru Părinte dr. Casian Crăciun, Arhiepiscop al Dunării de Jos, în perioada 4-7 septembrie am avut marea bucurie să fim părtaşi la un minunat eveniment organizat cu şi pentru tineri, în orașul Cluj-Napoca, mai exact, Întrunirea Internaţională a Tinerilor Ortodocşi de la Cluj-Napoca.

 

 Pentru mine personal această întrunire a fost una cu totul deosebită, prilej cu care am aşternut ca întrun jurnal, momentele plăcute pe care le-am trăit: în dimineața zilei de 4 septembrie, ne strângeam în jur de 150 de tineri din oraşul şi judeţul Galaţi, având ca punct de întâlnire, platoul Catedralei Arhiepiscopale pentru a pleca la drum lung.

Urma să petrec următoarele 4 zile alături de alți tineri, de pe întreg cuprinsul României dar și din alte țări, particpând cu mult drag la Întrunirea Tinerilor Ortodocși din Europa. După aproximativ 14 ore de drum, 2 autocare de tineri, cu multă răbdare și curiozitate pentru ceea ce urma să trăim la Cluj (supranumită în acea perioadă şi Capitala Tineretului) am ajuns în sfârșit la destinație. Pe platoul din fața Catedralei Mitropolitane din Cluj, în prezența Patriarhului României, Preafericitul Părinte Daniel, s-a oficiat deschiderea oficială a Întrunirii Tinerilor Ortodocși din Europa.

Seara a continuat cu un concert extraordinar de furmos, organizat special pentru noi toţi tinerii prezenţi, unde au cântat clujeanca Ilinca Băncilă și Trupa Holograf. Seara a luat sfârșit cu cazarea noastră a tuturor și cina, în Complexul Stedențesc „Hașdeu”.

Ziua de 5 septembrie începe foarte frumos, având o deșteptare lină pe armonia unor studenți voluntari care fredonau „Bună dimineața” ajutați de un student de la teologie care batea toaca. După micul dejun, grupurile aveau datoria de a se îndrepta spre Catedrala Mitropolită pentru rugăciunea de dimineață. Ziua a continuat cu deplasarea către școlile și liceele unde aveau să aibă loc discuțiile organizate pe diferite teme dar și o parte din întrebările-răspunsurile pe care le ridicau tinerii. După masa de prânz, programul prevedea timp liber dar în același timp, timpul liber era organizat, vizitând orașul Cluj (Muzeele clujene: Muzeul Naţional de Artă, Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, Muzeul Universităţii „Babeş-Bolyai”, Muzeul de Mineralogie, Muzeul de Paleontologie-Stratografie, Muzeul de Zoologie, Muzeul Mitropoliei Ortodoxe Cluj, Muzeul Farmaciei, Muzeul Botanic, Seminarul Teologic din Cluj, Vizitarea obiectivelor clujene: Cetăţuia, Cetatea Clujului, Edificiul din Piatră Roman, şi alte obiective istorice şi religioase de referinţă trecute pe harta fiecărui participant; am participat la activităţi ecologice, cum ar fi: vizite tematice în Grădina Botanică). Am putut de asemenea să participăm la atelierele organizate în Piața „Avram Iancu” unde cu ajutorul a 50 de studenți voluntari am făcut brățări, cruciulițe, etc. De asemenea am putut face propriul nostru spectacol unde mai mulți tineri curajoși au urcat pe scenă și ne-au oferit un minunat concert de folk, chitară, dar și dansuri populare și chiar piese de teatru.

Seara ne găseşte pe toți în Sala Polivalentă unde participăm la conferința extraordinară  susținută de Arhimandritul Zaharia Zaharou din Anglia, pentru ca ziua de 6 septembrie să înceapă cu aceeași trezire frumoasă și cu drumul spre Catedrala Mitropolitană participăm la Liturghia Solemnă oficiată de Patriarhul României, Preafericitul Părinte Daniel.

După masa de prânz am avut parte de timp liber. Înainte de căderea serii, ne-am pregătit pentru Procesiunea Tinerilor din Parcul Mare spre Catedrala Mitropolitană. Seara a continuat cu Rugăciunea de seară la Catedrala Mitropolitană şi mai apoi cu Concertul extraordinar de muzică folk în Piaţa Unirii alături de Florin Săsărman şi invitaţii săi Ducu Bertzi și Magda Puşcaş & Band dar și lansarea de lampioane.

Ziua de 7 septembrie a fost pentru mine una cumplit de tristă, pentru după atâta bucurie şi linişte trăită, după atât de mulţi prieteni noi şi cu sufletul curat pe care i-am cunoscut, a venit momentul Festivităţii de Închidere a Întâlnirii şi implicit a Ritualului de înmânare a Făcliei echipei de la București, locul unde va avea loc întrunirea de anul viitor.

Bucurie şi Mândrie (că sunt român şi ortodox) asta am simţit.

Multumesc din suflet lui Dumnezeu, Înaltpreasfinţitului nostru Părinte dr. Casian Crăciun, al Dunării de Jos şi ASCOR-ului.

 

Consiliu
de conducere
    • Președinte:
      Codruț Mirică
    • Vice Președinte:
      Mihai Jalbă
    • Vice Președinte:
      Florentina Radu
    • Secretar:
      Florentina Simona Atanasiu
    • Secretar:
      Ana Maria Șoga
    • Consilier:
      Nicolae Păun
Sedii
ascor galati
  • Birou Administrativ
    in cadrul Centrului Eparhial
  • Capela Studenților
    Campusul Univ. A.I.Cuza
    Căminul H
  • Centru Activitați Culturale
    Cămin LSG, mansarda
  • Atelier de Creatie
    Campusul Univ. A.I.Cuza
    Cămin A, demisol
  • Atelier de Pictura
    Campusul Univ. A.I.Cuza
    Cămin A, demisol

Calendar