Proiecte finalizate 2016
Jubileul celor 20 de ani de parteneriat solid dintre ASCOR Galaţi şi studenţii de la Tubingen, sărbătorit în Germania
Sub genericul „Biserica în lume“, anul acesta a fost marcat de jubileul celor 20 de ani de prietenie legată prin intermediul bine cunoscutului schimb de experienţă inter-cultural şi inter-teologic, pe care filiala gălăţeană a ASCOR Galaţi, cu binecuvântarea şi purtarea de grijă a Înaltpreasfinţiei Sale dr. Casian Crăciun, Arhispiscop al Dunării de Jos, îl desfăşoară cu Biserica Evanghelică de Baden Wurttemberg, Tubingen - Germania, mai exact, cu studenţi teologi de aici, studenţi ce studiaza pentru a deveni profesori, pastori sau asistenți sociali.
Delegaţia română care a participat la programul organizat în Germania de către studenții teologi lutherani, a fost formată, ca de fiecare dată, din 10 studenţi, membrii activi în cadrul filialei noastre şi 2 din coordonatori.
Programul a debutat în dimineața zilei de 27 iulie, când delegația română a sosit în Germania, fiind întâmpinată pe Aeroportul din Stuttgart, de către o delegație de studenţi germani, cu prăjituri gătite de către ei şi, s-a încheiat în dimineaţa zilei de 7 august.
Ajunși în Germania, membrii delegației au petrecut 12 zile cu adevărat interesante, fiind introduși real în viața și munca bisericii evanghelice lutherane din Baden Wurttemberg, cunoscând misiunea și prioritățile pe care aceasta le are în societatea germane și peste tot în lume.
Prima parte a programului s-a desfășurat în renumitul Cămin Istoric Teologic din Tubingen și în orașele Tubingen și Stuttgart. Aici au avut loc atât o parte dintre seminariile susținute de studenții români și germani, urmate de discuții la tema întâlnirii, cât și vizitatea mai multor parohii și participarea la slujbele organizate de acestea. Tot aici au avut loc mai multe întâlniri și introduceri în viața și activitatea religioasă, socială și culturală a bisericii lutherane, moderate de pastori, profesori și directori ai unor instituții bisericești.
Pentru marcarea jubileului celor 20 de ani de parteneriat dintre tinerii celor două biserici, partea germană a organizat, în după amiaza zilei de 28 iulie, în capela Evangelical Stift of Tubingen, o slujbă specială, urmată de un dineu, la care au participat nume cunoscute și apropiate acestui schimb de experiență, care s-au implicat de-a lungul timpului în organizare. Dintre participanți amintim: dl. Prelat Harald Stumpf - delegatul Episcopului Bisericii Evanghelice de Baden Wurttemberg Frank. O. July, dl. Oidtmann Bausch – Director Muzical în cadrul Stiftului Evanghelic, dl. Fritz Weber, dna. Susanne Fleischer, etc. Toți aceștia au avut luări de cuvând, menționând atât importanța cât și frumusețea acestui schimb de experiență, care ajută deopotrivă Biserica Ortodoxă Română cât și Biserica Protestantă de Baden Wurttemberg, Germania.
Programul a continuat cu vizitarea mai multor intituții care oferă servicii integrate și complexe de diaconie, atât pentru copii-tineri bolnavi sau orfani cât și pentru bătrâni. Aici, studenții români care studiază Teologie-Asitență Socială au fost deosebit de interesați și preocupați de modul în care se lucrează cu aceștia, de terapiile aplicate, de abordarea și de modul în care se comunică, dar mai ales au rămas profund impresionați de dăruirea, de dragostea asumată, cu care asistenții sociali îi ajută și îi tratează pe cei aflați în diferite nevoi.
A urmat întâlnirea foarte interesantă avută cu Episcopul Bisericii Evanghelice de Baden Wurttemberg, Frank O. July, la sediul Episcopiei din Stuttgart, prilej cu care, acesta, a răspuns tuturor întrebărilor pe care tinerii români le-au adresat, evidențiind totodată, importanța și nevoia tot mai mare de astfel de punți de prietenie, de împreună lucrare și de rugăciune, la nivel de tineri, între biserici. Această întâlnire a fost urmată de participarea la o slujbă de seară în cadrul Parohiei Ortodoxe Române din Tubingen, loc cu adevărat românesc, unde cu toții am fost primiți foarte frumos, atât de preotul paroh cât și de întreaga comunitate.
Ultima parte a programului s-a desfăşurat în zona Constanz, zonă situată în partea de Sud a Germaniei, la granița cu Elveția. Un loc de vis, o priveliște de neuitat, unde au avut loc alte câteva întâlniri extrem de reușite, de această dată cu responsabilii pentru problema imigranților, pe toată Germania și cu coordonatorii unor centre de consiliere a tinerilor cu diferite dependențe, finalizând tot aici și ultimele seminarii din program, prezentând totodată și concluziile.
Schimbul de experiență din acest an s-a dovedit a fi unul deosebit de matur, de serios şi profund, tinerii teologi germani manifestând un deosebit de mare interes faţă de teologia ortodoxă, de slujbele din biserica noastră, dar şi de modul în care tinerii noștri se manifestă şi trăiesc în Biserica Ortodoxă Română.
Acest interes s-a putut observa din nenumăratele întrebări, foarte bine fondate, pe care tinerii germani le-au adresat, atât în cadrul seminariilor cât şi în discuţiile particulare avute cu studenţii ASCOR. La rândul lor, studenții români au rămas impresionați de implicarea tinerilor din biserica protestantă în viața socială, diaconală și de într-ajutorarea aproapelui aflat în nevoi, de dinamismul și fidelitatea acestora față de biserică, dar și de maturitatea și seriozitatea cu care studiază teologia protestant lutherană, pregătindu-se temeinic pentru a devein profesori, pastori sau asistenți sociali.
În același timp, aceștia s-au evidențiat plăcut și în acest an, arătând un foarte mare respect dar și real interes faţă de biserica noastră, faţă de slujbele noastre şi faţă de noi toţi, de această data, arătând o și mai mare deschidere spre cunoaștere și dialog.
Pentru reuşita acestui schimb de experienţă, pentru bucuria pe care am trăit-o cu toţii în această perioadă, dorim să mulțumim, întâi de toate, Bunului Dumnezeu și, într-un mod cu totul deosebit, Înaltpreasfinției Sale dr. Casian Crăciun, Arhiepiscopul Dunării de Jos, pentru binecuvântarea acordată, pentru tot sprijinul, suportul şi permanenta sa purtare de grijă.

Consiliu
de conducere
de conducere
- Președinte:
Codruț Mirică - Vice Președinte:
Mihai Jalbă - Vice Președinte:
Florentina Radu - Secretar:
Florentina Simona Atanasiu
- Secretar:
Ana Maria Șoga
- Consilier:
Nicolae Păun

Sedii
ascor galati
ascor galati
- Birou Administrativ
in cadrul Centrului Eparhial - Capela Studenților
Campusul Univ. A.I.Cuza
Căminul H - Centru Activitați Culturale
Cămin LSG, mansarda - Atelier de Creatie
Campusul Univ. A.I.Cuza
Cămin A, demisol - Atelier de Pictura
Campusul Univ. A.I.Cuza
Cămin A, demisol
Calendar
|
|