Proiecte finalizate 2017

21 ani de parteneriat solid dintre ASCOR Galaţi şi studenţii de la Tubingen - Germania

Sub genericul „Tinerii şi provocările contemporane ale Europei şi ale lumii“, s-a desfăşurat şi în acest an, la Galaţi, cel de-al 21 lea schimb de experienţă inter-cultural şi inter-teologic, pe care filiala gălăţeană a ASCOR Galaţi, cu binecuvântarea şi purtarea de grijă a Înaltpreasfinţiei Sale dr. Casian Crăciun, Arhispiscop al Dunării de Jos, îl desfăşoară cu Biserica Evanghelică de Baden Wurttemberg, Tubingen - Germania, mai exact, cu studenţi teologi de aici, studenţi ce urmează a deveni profesori sau pastori.

Delegaţia germană din acest an a fost formată din 12 studenţi şi 1 coordonator, reprezentant al Bisericii Evanghelice de Baden Wurttemberg şi anume dna. Goelz Susanne - Prelat şi Pastor, Director Spiritual al Căminului Universitar Teologic din Tubingen, Germania.

Grupul a sosit în România în după amiaza zilei de 29 iulie, fiind aşteptaţi în Aeroportul Otopeni, de către studenţi membrii ASCOR Galaţi, cu prăjituri gătite de către ei şi s-a încheiat în dimineaţa zilei de 7 august.

Sosiţi în Galaţi, unde a avut loc prima parte a programului, tinerii germani au cunoscut “autenticul frumos al ortodoxiei, trăit la modul cel mai concret şi natual, la el acasă”, după cum aceştia au mărturisit.

În aceste zile, membrii delegaţiei, însoţiţi fiind permanent de membrii ASCOR Galaţi, au participat la sfintele slujbe din biserica noastră, au vizitat mai multe parohii din eparhia noastră, ce se evidenţiază la nivelul activităţilor cu tineretul, proiectelor sociale sau păstrării tradiţiilor autentice ale zonei.

Tot în cadrul primei părţi a programului, în eparhia noastră, au putut vizita câteva dintre mănăstirile eparhiei noastre, dintre care amintim pe cea de la Lacu Sărat, având ca patron spiritual pe Sf. Spiridon, pe care membrii delegaţiei germane au numit-o a fi o „oază de linişte într-o lume neliniştită”, precum şi a Muzeului Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos, pe care l-au considerat a fi „Certificatul de Naştere şi Buletinul de Identitate a Identităţii Creştine de la Dunărea de Jos”.

Participând la Slujba Sfintei Liturghii în Catedrala Arhiepiscopală, delegaţia au avut ocazia să îl cunoască şi mai apoi să discute, preţ de câteva ceasuri, cu chiriarhul nostru, al Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop dr. Casian Crăciun, de ale cărui cuvinte, atât duhovniceşti şi teologice, cât şi de cultură, civilizaţie şi istorie, au rămas profund impresionaţi, apreciind totodată, foarte mult, deschiderea şi bucuria pe care Înaltpreafinţia Sa o manifestă faţă de tineri, încurajându-i şi sprijinindu-i mereu, numindu-l „Arhiepiscopul ce va rămâne veşnic tânăr”.

Cea de-a doua parte a programului a cuprins vizitarea zonei Prahovei: Sinaia, Buşteni, Predeal, mănăstirea Caraiman, Sinaia, prilej cu care au putut admira atât bisericile acestora, unice în felul lor, picturile deosebite şi icoanele foarte vechi, dar şi deosebita evlavie a multor pelerini care nu mai conteneau să sosească. Tot în această zonă au fost vizitate şi Castelele Peleş şi Pelişor.

Ultima parte a programului s-a desfăşurat în Bucureşti, aici vizitând Catedrala Patriarhală, unde au avut bucuria de a participa la slujba Sfintei Liturghii cu prilejul Sărbătorii Schimbarea la Faţă, pentru ca mai apoi, programul să continue cu un ghidaj, atât a Catedralei cât şi a Palatului Patriarhal.

Schimbul de anul acesta s-a dovedit a fi unul matur, serios şi profund, tinerii teologi manifestând un deosebit de mare interes faţă de teologia ortodoxă, de slujbele din biserica noastră, dar şi de modul în care tinerii se manifestă şi trăiesc în Biserica Ortodoxă Română.  

Acest interes s-a putut observa din nenumăratele întrebări, foarte bine fondate, pe care tinerii germani le-au adresat, atât în cadrul seminariilor cât şi în discuţiile particulare avute cu studenţii ASCOR şi cu tinerii din parohiile vizitate.

Studenţii germani se evidenţiază mereu plăcut printr-un foarte mare respect pe care îl au faţă de biserica noastră, faţă de slujbele noastre şi faţă de noi toţi, în acest an arătând, faţă de anii precedenţi, şi o mai mare deschidere spre dialog.              

Pentru reuşita acestui schimb de experienţă, pentru bucuria pe care am trăit-o cu toţii în această perioadă, dorim, într-un mod cu totul deosebit, să mulţumim Înaltpreasfinţiei Sale dr. Casian Crăciun, Arhiepiscopul Dunării de Jos, pentru toată binecuvântarea acordată, pentru tot sprijinul, suportul şi permanenta purtarea de grijă, precum şi tuturor parohiilor implicate dar şi tinerilor voluntari care au ajutat pe tot parcursul acestor zile.

 

Consiliu
de conducere
  • Președinte:
   Codruț Mirică
  • Vice Președinte:
   Mihai Jalbă
  • Vice Președinte:
   Florentina Radu
  • Secretar:
   Florentina Simona Atanasiu
  • Secretar:
   Ana Maria Șoga
  • Consilier:
   Nicolae Păun
Sedii
ascor galati
 • Birou Administrativ
  in cadrul Centrului Eparhial
 • Capela Studenților
  Campusul Univ. A.I.Cuza
  Căminul H
 • Centru Activitați Culturale
  Cămin LSG, mansarda
 • Atelier de Creatie
  Campusul Univ. A.I.Cuza
  Cămin A, demisol
 • Atelier de Pictura
  Campusul Univ. A.I.Cuza
  Cămin A, demisol

Calendar